Gyömbéres - szilvaszószos tőkehal

Avagy Skon hala. Az a bizonyos már emlegetett thai barátunk időnként pompás vacsorákat rittyentett nekünk. Ennek volt állandó eleme a hal, amit a nagymamájától tanult. És innentől nem biztos, hogy thai a kaja, mert a nagyi kínai volt. Viszont továbbra is finom. 
Ez a vacsora szegényes változata annak a halnak, de el akartam már használni a halat a mélyhűtőből, ezért tőkehalból készült. Skon variációja  tengeri pisztrángból készült általában, ami ránézésre inkább olyan, mint a lazac, a húsa rózsaszín.




Hozzávalók:
40-50 dkg hal (ha van egész, az simán lehet 70 dkg is fejestől-farkastól, és sokkal látványosabb is, mint a halfilé, de most nem volt)
4 szál újhagyma
3 cm gyömbér
2 ek ázsiai szilvaszósz* ha van, én házi lekvárt szoktam használni 
2 ek szójaszósz
tálaláshoz citrom


Elkészítése:
Az újhagymát és a gyömbért gyufaszálra vágom, és részben a hal hasüregébe, részben alá és fölé tömködöm. A szójaszószt összekeverem a szilvalekvárral, és azt is bele, alá és rá öntöm.
Majd megpárolom, és rizzsel fogyasztjuk.




*az összetevői alapján ez is majdnem lekvár, csak van benne csili, gyömbér, só és ecet

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések