Tom Yum leves / Thai rák leves
L kezdte el nyomatni ezt a levest, még Angliában. Jártak időnként konferenciákon thai kajáldákba, kollégáival, és teljesen rákattant a tom yum soup-ra. Aztán egy thai barátunktól hallottuk, hogy van egy barátnője, aki nem konzervből készíti!!! Rögtön meghívtuk magunkhoz levest készíteni (nem is vagyunk élősködők). Mivel nagyon aranyos lány, eljött és főzött nekünk, sőt, később is többször főztünk együtt.
A tom yum levesnek természetesen annyi változata van, mint teszem azt a gulyásnak. Az eredeti rákos, de másféle húsból is készülhet, (pl a csirkés a tom yum gai) új verziói tartalmaznak kókusztejet is (tom yum nam khon).
Kis kiegészítés: Míg L gyakorlatilag minden nap eszik halat, vagy valami tengeri bigyót, én hosszú ideig azt gondoltam, hogy nem szeretem a rákot, semmi íze és rágós is. Aztán kiderült, hogy még nem ettem frisset, csak azt a kis undok rózsaszín fagyasztott izét, és az nem tetszett. Mondjuk a többi tenger szemölcseit azóta sem szerettem meg...
Hozzávalók Jules receptje szerint:
3 db shalotta hagyma 4 be vágva
5 db kaffir lime levél összetépkedve
2 db citromfű (szárának fehér része összetörve)
6-7 cm-es galangal gyökér megpucolva és felkarikázva
5 ek halszósz
8-10 db friss vagy fagyasztott rák (semmi képpen sem főtt) kb 15-20 dkg
1 csilipaprika
1-2 lime / zöld citrom
1 csokor koriander zöld
1 l víz
Elkészítése:
Sok recept eredetileg is húslevessel indít, én úgy vettem észre, hogy elég ízt adnak a hozzávalók, valamint hacsak nincs az embernek sómentes húslevese (mondjuk saját készítésű), akkor halszósz már nem mehet bele, mert elsózná, szóval én vízzel indítok.
A rákot és a zöldcitromot kivéve feltesszük főni a hozzávalókat vízben. A koriander szára mehet bele, a levelek nagy részét nem főzöm, csak frissen teszem bele. Ha a ráknak van páncélja, akkor az is mehet bele lobogni. Amikor már főtt 25-30 percet, levesszük a tűzről, és beledobjuk a rákot, annak elég a leves hője is, semmi képpen nem szabad túl főzni. A hozzávalók nagy részét nem lehet megenni, mert fás, ezért én gyakorlatilag csak a levét használom. A végén rakom bele a zöldcitrom levét is, ez egészbe egyet és a sajátomba még egy felet, mert én savanyúbban szeretem.
A víz egy része elpárolog a főzés alatt, úgyhogy ketten simán megettük a levest, (rizzsel, mert úgy tanultuk).
Klasz oldal thai kaják iránt érdeklődöknek.
A tom yum levesnek természetesen annyi változata van, mint teszem azt a gulyásnak. Az eredeti rákos, de másféle húsból is készülhet, (pl a csirkés a tom yum gai) új verziói tartalmaznak kókusztejet is (tom yum nam khon).
Kis kiegészítés: Míg L gyakorlatilag minden nap eszik halat, vagy valami tengeri bigyót, én hosszú ideig azt gondoltam, hogy nem szeretem a rákot, semmi íze és rágós is. Aztán kiderült, hogy még nem ettem frisset, csak azt a kis undok rózsaszín fagyasztott izét, és az nem tetszett. Mondjuk a többi tenger szemölcseit azóta sem szerettem meg...
Hozzávalók Jules receptje szerint:
3 db shalotta hagyma 4 be vágva
5 db kaffir lime levél összetépkedve
2 db citromfű (szárának fehér része összetörve)
6-7 cm-es galangal gyökér megpucolva és felkarikázva
5 ek halszósz
8-10 db friss vagy fagyasztott rák (semmi képpen sem főtt) kb 15-20 dkg
1 csilipaprika
1-2 lime / zöld citrom
1 csokor koriander zöld
1 l víz
A koriander zöld és a halszósz lemaradt a képről... |
Sok recept eredetileg is húslevessel indít, én úgy vettem észre, hogy elég ízt adnak a hozzávalók, valamint hacsak nincs az embernek sómentes húslevese (mondjuk saját készítésű), akkor halszósz már nem mehet bele, mert elsózná, szóval én vízzel indítok.
A rákot és a zöldcitromot kivéve feltesszük főni a hozzávalókat vízben. A koriander szára mehet bele, a levelek nagy részét nem főzöm, csak frissen teszem bele. Ha a ráknak van páncélja, akkor az is mehet bele lobogni. Amikor már főtt 25-30 percet, levesszük a tűzről, és beledobjuk a rákot, annak elég a leves hője is, semmi képpen nem szabad túl főzni. A hozzávalók nagy részét nem lehet megenni, mert fás, ezért én gyakorlatilag csak a levét használom. A végén rakom bele a zöldcitrom levét is, ez egészbe egyet és a sajátomba még egy felet, mert én savanyúbban szeretem.
A víz egy része elpárolog a főzés alatt, úgyhogy ketten simán megettük a levest, (rizzsel, mert úgy tanultuk).
Klasz oldal thai kaják iránt érdeklődöknek.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése