Édesköményes kolbász paradicsomszószban

A paradicsomos-boros szószban főzés ötlete a Dolce Vita blogról jött. Amikor láttam a bejegyzést több mint egy éve, elküldtem L-nek a linket, és rögtön rá is kattant. Édesköményes és cumberlandi házi töltésű friss kolbász van itthon, amíg az évi egy-két töltés kitart, ezért rögtön ki is próbáltuk. Bevált, és azóta is készítettük már néhányszor. Nekem valami zöldség/savanyúság nagyon hiányzik mellőle, de eddig még csak a csípős csalamádé roppant egyedi ötletével sikerült előjönnöm.




A receptben a kolbász a lényeg, a szósz csak kis paradicsomszósz vagy paradicsom konzerv, és bor, és az egész be kolbászostul a sütőbe, amíg a szósz besűrűsödik egy kicsit, és a kolbász megfő. A szósz nagyon finom édeskömény ízű lesz a végén, ha van maradék, máshoz is fel lehet használni.


A mi  kolbász receptünk a következő:
3 kg hús+zsír keverékhez (arányok 5:1)
150g zsemlemorzsa
1.5 ek só
2.5 kk bors
5 ek petrezselyem (friss nagyon apróra vágva)
4 ek frissen tört vagy darált édeskömény
3 gerezd összetört fokhagyma


Mivel ez egy angol recept, kicsit különbözik az elkészítése a magyarostól. Egyrészt a zsír aránya alacsonyabb, viszont van benne zsemlemorzsa, hogy felszívja az esetleg kisülő zsírt, így nem szárad ki. Másrészt nagyon homogén, ezért kis darálón szoktuk a húst megdarálni, kifejezetten nem kellenek bele darabkák. Harmadrészt pedig nem kell füstölni, frissen, vagy fagyasztás - kiolvasztás után frissen kell felhasználni (nincs benne semmi, ami tartósítaná).
A töltése aztán már ugyanolyan: mi összekeverjük este, reggel újra, majd egy kis adagot kisütünk, ellenőrizzük a fűszerezést, és alaposan kimosott (sózott, bolti) bélbe töltjük. Télen szárad egy napot hideg helyen fellógatva, (de csak ha elég hideg van!). Aztán meg a fagyasztóba további felhasználásig.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések