Bolonyai ragu / ragu alla bolognese

Már emlegettem, hogy ez egy olyan szósz nálunk, ami mindig van a mélyhűtőben. Ha már nagyon nem tudom, hogy mit együnk, akkor bolonyai lesz. Nagyban készítem el, és 2 személyes adagokban lefagyasztom.




Hozzávalók ma:
50 dkg darált marhahús
30 dkg darált sertéshús
4 ek olivaolaj
40 dkg hagyma (3 közepes fej)
25 dkg répa (3 közepes szál)
20 dkg zellergumó* (egy közepes méretű gyökér fele) 
50 dkg paradicsompüré (a papírdobozos változat)
2 dl bor
3 ek oregánó 
2 ek bazsalikom
1 ek só
1 csipet csípős paprika
(és 2 darabka száraz parmezán  - az a rész, ami olyan kemény, hogy már nem lehet lereszelni, csak mert gyűlt a hűtőben, és végre nem felejtettem el beletenni)


Lefedhető öntöttvas edényben szoktam készíteni, mert az egészet berakom a sütőbe 2-3 órára. 
A hagymát és a zöldségeket pengés aprítóban vágom fel. A hagymát talán jobb lenne nem abban, mert nagyon kicsapja a levét, de lustaság is van a világon. 
Megfonnyasztom a hagymát az olajon, majd tetszőleges sorrendben beledobálom a zöldségeket, a húsokat és a fűszereket. Kevergetve pirítom őket. Túl sok színt nem fog kapni, csak az a cél, hogy ha enged vizet a hús, akkor azt elfője, és kezdjen kicsit odakapni az egész keverék. Ez után megy bele a bor és a paradicsomlé, valamint nálam vagy fél liter víz, mert az edény teteje nem tökéletesen fed, és el fog párologni az egész a hosszú főzés / sütés alatt. Ha van száraz sajt, akkor azt is belerakom, és mehet a sütőbe 150 fokra. Óránként ránézek, hogy azért ne kapjon oda. 
A sajt nem olvadt bele, hanem éppen csak megpuhult. De azt nem mutatom meg, hogy milyen cseppet sem guszta lett.
Ha kihűlt két merőkanalanként adagolva lefagyasztom. Kb 4x40dkg lett, ami kettőnknek 4 bőséges adag (lehetett volna - kicsit több, mint -30 dkg-s adagokba is osztani, szerintem még az is rendben lenne).




* Vagy zellerszár, de az ritkábban kapható itthon, és drágább, ezért leszoktam róla. Mindenesetre ha lenne, akkor répánként egy szál menne bele.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések