Saláta öntet

Bolonyai szósz receptet most sem írok, mert ez az adag is a mély hűtőbe rejtett készletből van (és úgy láttam, hogy még egy adag van, ezért még legközelebb sem lesz recept).


Leírom inkább a salátaöntetet. Az a barna trutyi, ami a salátán látható. Bevallottan függője vagyok, az öntet miatt eszem a salátát.
Kb úgy készül, hogy fogok egy üveget (max 2dl, vékonyka), és elkezdek bele szűz olivaolajat és balzsamecetet önteni, és mustárt kanalazgatni. Az arányokat nem tudom, mert közben mindig kóstolgatom, és nézem a színét, aztán egyszer csak tetszik. Hivatalosan kb 1/4 az ecet, és 3/4 az olaj, és szerintem 1 dl olajba mehet egy kiskanál mustár. De az egészet a hozzávalók ízei határozzák meg: például hogy milyen mustár van itthon, valami édes, vagy csípős dijoni.
Sót, borsot nem szoktam belekeverni, nekem nem hiányzik, talán mivel csípős mustárt használok. Szokás még fokhagymát is beletörni, és bár imádom a fokhagymát, úgy még nem próbáltam.


A nagy előnye ennek a 3 összetevős öntetnek az, hogy az üvegecske kiürülésig (nálunk 2-3 hét) álldogálhat a hűtőben békésen, semmi sem romlandó benne.
Amikor használni akarom, kiveszem mondjuk a főzés kezdetén, és felrázom amikor már nem dermedt benne az olaj. És ha nagy leszek, egyszer permetezőm is lesz hozzá. Addig meg csöpögtetem.







Megjegyzések

Népszerű bejegyzések