Hummus / humusz
Ez a kaja is a
kence-keresés jegyében született. Készítettem már korábban is humuszt, de a
receptet nem jegyeztem meg. Most egy kicsit
körbenézelődtem a neten, és több receptből összeállítottam egyet. A hozzávalókban
nagyjából mindenki megegyezik, csak az arányokban és az extra dolgokban térnek el.
Extrák: kömény,
bors, paprika, petrezselyem, korianderzöld (víz a csicseri konzervből, vagy a
főzővízből)
Elkészítése: nem
annyira meglepő módon a konzerv változat kedveltebb humusz készítéshez, mint a
frissen főtt. Gondolom annak, aki már főzött csicserit, világos, hogy miért.
Ennek ellenére én
most a frissen főtt változatot választottam (mert falafelt is szeretnék készíteni,
és ahhoz az jobb lett volna).
Kuktában
készítettem, mert viszonylag kevéssé szeretem szivatni magam, előtte 12 órát
ázott a csicseri, és a főzéshez kapott egy kk sót és egy csipet szódabikarbónát is. 40 percet főtt, és a kuktában hagytam kihülni: majdnem péppé főtt ezzel felülírva a falafeles tervemet.
Hozzávalók:
200g főtt csicseriborsó
1-2 fokhagyma összetörve
4 ek citromlé
1 kk őrölt köménymag
csipet só
60 ml tahini (csak ennyi volt otthon, akár kicsit többet is elbírt volna)
4 ek szűz olivaolaj
6 ek főzővíz (elég lágy lett, de pont mártogatható - óvatosan a folyadékkal)
1 kk csilipehely és még 2 ek szűz olivaolaj díszítéshez
Elkészítése:
Az összes hozzávalót turmixgépben krémesítettem, és a tálban még olivaolajjal meglocsoltam és csilipehellyel megszórtam.
És csak mert néha a receptekben a száraz, néha a megfőtt mennyiséget írják, jól jöhet az infó: 200g száraz csicseriborsó áztatás után 420g, megfőzve pedig 550g lett.
Hozzávalók:
200g főtt csicseriborsó
1-2 fokhagyma összetörve
4 ek citromlé
1 kk őrölt köménymag
csipet só
60 ml tahini (csak ennyi volt otthon, akár kicsit többet is elbírt volna)
4 ek szűz olivaolaj
6 ek főzővíz (elég lágy lett, de pont mártogatható - óvatosan a folyadékkal)
1 kk csilipehely és még 2 ek szűz olivaolaj díszítéshez
Elkészítése:
Az összes hozzávalót turmixgépben krémesítettem, és a tálban még olivaolajjal meglocsoltam és csilipehellyel megszórtam.
És csak mert néha a receptekben a száraz, néha a megfőtt mennyiséget írják, jól jöhet az infó: 200g száraz csicseriborsó áztatás után 420g, megfőzve pedig 550g lett.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése