Baba ganoush / padlizsánkrém

De mennyivel jobban hangzik az arab név. 
Kencéket keresek egy 'nagyobb kerti partira', ezért sokféle kenyérrevaló kence recept lesz a következő hónap(ok)ban. Ez a recept David Lebovitz-tól származik.
Ezen a néven, és ilyesmi ízesítéssel a padlizsánkrém a közel-keleti arab, izraeli és egyiptomi konyhában ismert, de Indiától Romániáig mindenfelé vannak más ízesítésű változatai.



Hozzávalók: 2 főre
1 közepes méretű padlizsán
3 nagy ek tahini (pirított szezámmag paszta)
1 kk só
1 ek citromlé
1 összetört fokhagyma


Elkészítése:
A padlizsánt megszurkáltam, és a lángelosztón a gázra tettem. Forgatgattam egy darabig, amíg mindenhol meg nem feketedett egy kicsit (viszonylag sokat volt a lángon, füstös ízt akartam). Kb összeesett, de nem volt teljesen puha, ezért még beraktam a sütőbe nagy gázra. Amikor már teljesen plötty lett, kivettem, hagytam kicsit kihűlni, kikapargattam a héjából, és összekevertem a többi hozzávalóval (turmixban, de lehetett volna darabosra is hagyni).
A végén a' még olivaolajjal meglocsolom és koriandert tépek rá' valahogy elmaradt. De biztos úgy is szép és jó lett volna. Vagy fekete és sima szezámmaggal megszórva, vagy gránátalma sziruppal, vagy gránátalma magokkal... Így, csilipelyhekkel megszórva is az volt, ketten eleszegettük kenyérrel, hideg fehérborral. Pedig nem is akartam vacsorázni.




A nem-szép padlizsánplötty. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések