A leggyorsabb tojásos rizs

A pirított zöldséges tojásos rizs az a kaja, amihez mindig visszatérek, ha csak magamnak főzök. Legjobban az szeretem benne, hogy rizs, finom, mennyire gyorsan összedobható. A rizsből megfőzhetek egy nagyobb 2-3 fős adagot előre, mivel a pirított rizs hideg főtt rizsből is ugyanolyan jó, és pár napig eláll.
Egyetlen apró problémám az volt vele, hogy macera a zöldségeket gyufaszálra vagdosni. Mert még senki sem fizetett be számtalan születésnapom egyikén valami tanfolyamra, ahol megtanítanak a késsel bánni (és így olyan vagyok csak mint a villám: néha lecsap). A direkt stir fry-okhoz készült puccos zöldségekből álló mirelit keverékek viszonylag drágák, de felfedeztem, hogy ha fogok egy "alapabb" mirelitet, ami mondjuk csak répa, zöldbab és kukorica, akkor már egész jól állok. Továbbra is feldobhatom kaliforniai paprika csíkocskákkal, vagy újhagymával, vagy bármilyen maradék párolt zöldséggel, de a vagdosás nagy részét megoldotta valami gép. (Persze továbbra sem árt jó minőségű mirelitet venni, a fás, keményítős zöldség alig megpárolva nem túl élvezetes.)
Nem azt mondom, hogy a zöldbab - kukorica kombó pótolja a cuki mini kukoricacsövecskék - cukorborsó élményt, de nem egy rossz alternatíva hétköznap estére.


Hozzávalók: 1-2 főre
1 csésze mirelit zöldség
1 csésze főtt rizs
1 ek olaj (pirításhoz)
szójaszósz
pirított szezámmag olaj (utólag ízesítéshez)
1-2 tojás
extrák:
1-2 szál újhagyma
negyed kaliforniai paprika
csili
stb

Elkészítése:
A kiolvadt mirelit zöldséget az olajban kevergetve pirítom amíg egy kis színt kap. Hozzákeverem a főtt rizst, csíkokra vágott paprikát apróra vágott csilit és újhagyma fehér részét és azzal is átmelegítem. Ha sótlan, szójaszósszal korrigálom.
Feltöröm a tojásokat egy tálban, és elkeverem, majd mivel a wok elég nagy, csak félrehúzom a zöldséges rizst, és (mehet alá egy kevés olaj itt is) a felszabadított helyen gyorsan megsütöm a tojást annyira, hogy megszilárduljon,  összetöröm, majd hozzákeverem a rizshez. 
Sima serpenyőben kiborítanám a rizst  egy tálra, kitörölném esetleg szalvétával egy kicsit a serpenyőt, újra olajoznám, és amint megszilárdult a tojás, bele keverném rizst.
Utólag keverek hozzá egy kevés pirított szezámmag olajat, mert erős aromája gyorsan elmegy. De csak mert van kéznél, és szeretem.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések