Pásztortarhonya

Vagy cserkészgombóc, (vagy úttörőgombóc) bár szerintem az a név csak a gépi tarhonyára vonatkozik, nem az egész kajára.


Fura, ha tarhonyát készítünk köretként (marhapörkölt mellé szigorúan csak tarhonya mehet), akkor azt a csipetke-szerű tésztából készítjük, de a pásztortarhonyához a szabályos tarhonyát szeretem használni.
Ez is olyan jófajta komfort kaja: benne van két kedvenc hozzávalóm, a tészta és a krumpli. Nekem szinte nem is kell bele a hús, de hát nem csak magamnak főzök, és L annyira nem értékeli a tömény szénhidrátot, mint én.




Hozzávalók:
1 ek apróra vágott zsírszalonna (10g)
1 nagyobb hagyma
2 ek olaj
30 dkg sertéshús, pörköltnek kockára vágva
30 dkg krumpli (2 db közepes szem), szintén apró kockákra vágva
10 dkg tarhonya
1 tv paprika kicsumázva, de csak 3 darabra vágva
2 ek paradicsomsűrítmény
2 púpos kk kömény
3 púpos kk édes pirospaprika
1 lapos ek só
csipet csípőspaprika


Elkészítése:
A kisütött zsírszalonnán zsemleszínűre pirítottam a tarhonyát, és félretettem.
A felvágott hagymát olajon megdinszteltem, majd beledobtam a húst, és addig kevergetem, amíg színt nem kapott. Beleszórtam a pirospaprikát és a köményt, és kevertem egyet rajta, aztán felöntöttem vízzel, mielőtt odakapott. Rögtön ment bele a tarhonya, a paprika és a paradicsom is. (A paradicsom lehetne igazi, de most ez volt kéznél, a paprika pedig mehetne bele felvágva, de most terveztem kivenni, ezért nagyobb darabokban dobtam bele.) 
Ez egy olyan kaja, amit nem igazán lehet otthagyni, mondjuk mint egy rizottó, csak kevésbé divatos. De legalább nehezebb tökéletesre készíteni: az még ok, hogy a hús legyen puha, és a tészta megfőtt, de mennyire szabad túlfőzni a krumplit? Én pl úgy szeretem, ha a kavargatástól a kockák kicsit már lekerekednek, tehát gyakorlatilag túlfőzöm.
A víz mennyisége is fontos kérdés, de nem tudom, mennyi megy bele: a tarhonyát sokáig kell főzni, és közben kevergetni is, rendesen párolog. Hogy mennyi vizet vesz fel, attól is függ, hogy lefedve, vagy fedő nélkül főzzük. Nekem kb 7 dl ment most bele, és fedő volt rajta, (értelemszerűen amikor kevergettem, akkor nem). Amikor a tarhonya és optimális esetben a hús is már 'félig' jó, mehet bele a krumpli. Én szeretem, ha van leve is, de ez is egyéni preferencia...


Ja, és valamiért a kolbász teljesen kimaradt. De néha szoktam tenni bele, de ez most inkább lecsós irányba ment el.





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések