Pasta carbonara

Ma "olaszt" eszünk, mégpedig szénégetőket, vagy a tésztájukat. Azt már említettem, hogy nagyon tésztásak vagyunk mindketten. Bár erősen tartom magam, és mást is főzök, de a száraztészta tagadhatatlanul praktikus, a 15 perc alatt összedobható vacsorákban verhetetlen. (Ok a stir fry is gyors, de a pepecselős vagdosás elveszi az időt.)
Mindig elcsodálkozom azon, hogy lehet zacskós carbonara szószt kapni, hiszen hosszabb idő elkészíteni a zacsis szószt, mint összedobni az eredetit. 
Az eredeti recept egy római barátunktól származik, de nagyon hasonló található a nagy olasz szakácskönyvben is. A cukkini hozzáadását pedig egy római étteremből vettük.


Hozzávalók:
20 dkg spagetti vagy más szimpatikus tészta
5 csík bacon vagy más szalonna
1 cukkini 
1 egész tojás és 1 sárgája
frissen tört bors
5 ek reszelt parmezán vagy pecorino (vagy mindkettő)
2 fő részére


Elkészítése:
A tésztát felteszem főzni, és a 8 perc főzési idő alatt a szósz is elkészül.
Kockákra vagy csíkocskákra vágott szalonnát ropogósra sütöm.
Ha használok cukkinit, akkor a zöldség pucolóval vágott csíkokat rádobom a szalonnára és megborsozom, hagyom, hogy összeessen.
Tojásokat összekeverem (só általában nem kell bele, mivel a szalonna és a sajt is sós), a reszelt sajt nagyobb részével.
A megfőtt tésztát beleforgatom a szalonnás cukkinibe, (már levettem a lángról!) és ráöntöm a tojást.
Ilyenkor, ha túl meleg volt a serpenyő, akkor rántotta lesz, ha nem, akkor szépen besűrűsödik a hőtől, és csak szósz lesz.
A maradék sajttal és salátával tálalom.
Ez a spagetti pedig inkább makaróninak látszik.





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések