Currys fehérrépa krémleves

Még régebben rájöttem, hogy az a bajom a normál magyaros kajákkal, hogy eleget eszem olyasmit, amikor vendégségben vagyunk. Rántott húst pl saját magunknak sohasem csináltam (rendszeresen csinálok viszont családi összejöveteleken, mert mások szeretik.) Ugyanez a helyzet a húslevessel: csak vendégeknek készítem. 
Ilyen esetekben szinte mindig vannak olyan zöldségek, amit senki az asztalnál nem akar megenni, ennek a felhasználására szoktunk curry-s zöldségkrémlevest készíteni. Ez nem a curry, mint fűszeres pörkölt-szerű étel értelemben, hanem a curry, mint fűszerkeverék.
A zöldségkrémlevesek - az én repertoáromban legalábbis - szintén Angliából származnak. (Csak azért nem érzem még teljesen idiótának magam, hogy mindig ezt ismételgetem, mert szinte az összes tévében nyomatott ismert szakács is angol, ezért ezek a dolgok úgyis ismertek itthon is.)


A krémlevesek általában így néznek is:
húsleves vagy sima alaplé.
hagyma, póréhagyma, újhagyma vagy shalotta
random zöldség (ami van, amit el kellene használni, stb)
random fűszer, ami megy a random zöldséghez
Megfőz (vagy megpirít) és összeturmixol, majd tálal tejszínnel, tejföllel, olivaolajjal vagy akár cream fresh-sel.






Hogy ennél egy kicsit pontosabb legyek, hozzávalók:
1 l húsleves
1 közepes hagyma összevágva nagyobb kockákra
maradék főtt zöldség a húslevesből fehérrépa (3 vastagabb szál) és zeller (kb egy nagyobb gyökér nyolcada)
1 púpos ek currypor (nem csípős fajta)


Elkészítése:
A hagymát megpirítottam 2 ek olajon, majd beleszórtam a curry port, és gyorsan (tényleg csak 5 mp) megpirítottam. Ez után felöntöttem a levessel, és amikor már meleg volt, beledobtam a már szintén megfőtt zöldséget. (Természetesen, ha nincs elhasználandó főtt zöldség, akkor a levesben főzöm meg.) Ha már minden meleg és puhára főtt, összeturmixolom.
Tálaláskor mehet bele a szűz olivaolaj, tejföl, tejszín vagy ami tetszik hozzá. Nekem pl semmi sem kellett bele, csak még egy kis csilipaprika.


Ez a recept tényleg végtelen változatban létezik, és ezeken a hideg estéken különösen jól tud esni egy bödönnel.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések