Citromos-vajas keksz

A morecambe öböl-beli Midland hotel kávézójában kaptam egyszer valami hasonlót a teámhoz. Ránézésre normál vajaskeksz (shortbread), de finom citromos. Citrom eszenciát itthon még nem láttam (bár ritkán járok speciális / előkelő boltokba), legutóbbi Angliából sikerült szereznem szicíliai citrom eszenciát, de sajnos ez sem tiszta citrom olaj, csak 12%-os. Szerintem pár csepp tiszta olajból lenne az igazi.
A recept a klasszikus shortbread 1:2:3 -as arányát követi, de hogy omlósabb legyen, a liszt egyharmada kukoricaliszt. 


Hozzávalók:
5 dkg porcukor
10 dkg vaj
15 dkg liszt (10 dkg simaliszt BL55, 5 dkg kukoricaliszt)
4 ek citrom eszencia
1 citrom reszelt héja


Elkészítése:
A puha vajat kikeverem a porcukorral, és hozzáteszem a citrom eszenciát, majd a lisztet. Zsugorfóliába tekerve hengerré formázom, és berakom a hűtőbe legalább fél órára.
Vékony karikákat vágok belőle (3-4 mm), megszórom  egy kevés cukorral, és 160 fokra előmelegített sütőben 12 perc alatt kisütöm. Picit terjednek a sütés során, hagyni kell egy kis helyet a karikák között.


Nagyon finom lett, omlós, de nem túl törékeny. Viszont még citromosabb lehetne. De talán csak nekem...




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések