Toad in the hole (béka a gödörben)

Egy újabb angol klasszikus következik.
Amikor kint laktunk Angliában, egyszer jártunk egy hentesnél, ahol 52 féle ízesítésű kolbászt lehetett kapni. Az eladó néni nem kis megrökönyödésére vettünk egy-egy darabot vagy 10 féle ízből, és feliratoztattuk vele a csomagocskákat. Ezek közül néhányat itthon is készítünk azóta is, bár az utóbbi két évben már csak a 2 kedvencet: a cumberland-ot és az édesköményest. Mindkettő receptje a netről származik, már nem tudom honnan, de nagy eséllyel több receptből szerkesztettük össze. Telente kétszer megveszünk 10 kg lapockát és 2 kg zsírt, és angolos kolbászokat töltögetünk. A legnagyobb előnye ennek a kolbásznak, hogy nem kell füstöltetni. Ahogy elkészül, szikkasztjuk hideg helyen egy napot, aztán mehet a fagyóba.
Egyszer majd megírom a receptet is ha megtalálom a cetliket.


A "toad in the hole" fantázianév gyakorlatilag sült kolbász, yorkshire puddingban megsütve. Nem egy nagy varázslat. A yorkshire pudding természetesen nem puding, ahogy a black pudding (gyakorlatilag véres hurka) sem puding.


A yorkshire pudding hozzávalói:
8 dkg liszt
1 dl telj
2 tojás
só, bors
2 főre


Elkészítés:
A kolbászkákat berakjuk a sütőbe megszurkálva, mondjuk fejenként 2-3 darabot, mérettől függően, alájuk öntünk annyi olajat, hogy vékonyan álljon az edény aljában, és sütögetjük 220 fokon amíg megpirul, (kb 25 perc, de felúton egyszer megfordítom, hogy egyenletesen süljön).
Nem hiszem, hogy magyaros fűszerezésű kolbászkákkal működik, de valami németessel már talán jó.


Ahogy betettük őket a sütőbe, kikeverjük a tésztát a pudinghoz, mert állnia kell (mint egy palacsintatésztának).


Majd összedobjuk a szószt, ami nagyon lassan megsütött hagyma, húsleves és egy kis liszt vagy étkezési keményítő keveréke (plusz fűszerezés a levestől függően). Én tartok ilyen agyon - sütött hagymát vagy a mélyhűtőben, vagy üvegben, (hagymalekvár), mert nagy adagban hatékonyabban elkészíthető, és sokmindenhez hasznos/finom. Húsleves szintén ilyen kategória, de ha nincs a mélyhűtöben nyugodtan lehet helyette levesport használni (pl. swiss marigold vagy valami kevésbé sznob).


A szósz hozzávalói kb:
3-4 ek olajon vagy zsíron nagyon lassan megsütök 3 fej félholdakra vágott hagymát, amíg már gyakorlatilag karamellizálódik kb 20-30 perc (lehet rásegíteni cukorral is, én 2 ek balzsamecettel szoktam).
Elkeverek benne egy lapos ek lisztet vagy kukoricakeményítőt, és felöntöm 5 dl húslevessel. Borsozom, és megkóstólom, hogy só kell-e még bele.
Eredeti receptek szerint worchestire szósz (balzsamecet helyett) és kiskanál mustárpor is mehet bele.
Értelem szerűen ketchuppal és mustárral és barbecue szósszal és hp szósszal stb is finom, de valami kell, mert a kolbász és a tészta is elég száraz.


Amikor a kolbászkák már sülnek 25 perce, beleöntöm a tésztát, és kap még 20 percet, mire a tészta is szép barnára sül.






Még sohasem sikerült olyanra sütnöm, amilyennek lennie kellene. Minden recept figyelmeztet rá, hogy az olajnak a kolbászokon olyan forrónak kell lennie, hogy szinte füstöljön. Sajnos az én régimódi gáz sütőm nem melegszik fel annyira. Valamint fém edényben kellene sütni, szintén a hőátadás miatt. 
No majd legközelebb.





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések