Kötelező lencse

L. a tegnapi romokat számolja fel a konyhában (én készítettem elő a bulit, ezért a felszámolás nagy része rá marad), és közben főzi a lencsét: lusta hagyományainkhoz hűen egy edényben, rántás és ilyesmi nélkül készül.


Hozzávalók:
1-2 ek olaj
1 fej hagyma (lila mert maradt az éjszakai zsíroskenyerezésből)
fél zacskó lencse (kb. 25dkg)
1 dl fehérbor (szintén tegnapi maradék)
1 dl balzsamecet
sonka (kb. 30 dkg kis kockákra vágva, zsírja levágva)
(óvatosan a sóval, ha a sonka is sós)
kakukkfű (kb. 1 csapott ek)
4 adag lett


Készítése:
Hagyma megpirít,  majd minden bele egyszerre egy nagy vas (vagy egyéb hőtató) edénybe, vízzel felönteni, és ellenőrizgetni, hogy mennyi vizet vesz fel.
Ha hagyományosabb főzelék-szerűnek szeretnénk, akkor sok víz bele, hogy szét tudjon főni részben, ha pedig "lencsesalátásan" szeretenénk, akkor ahogy nagyjából puha, lehet is enni.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések