Fish pie (avagy füstölt tőkehal besamelmártásban, krumplipürével)

Avagy füstölt tőkehal besamelmártásban, krumplipürével.
Ritkán készítem ezt az ételt itthon, mert még nem jöttem rá, hogy hol lehet ilyen halat kapni, de még volt a mélyhűtőnkben egy darabka a legutóbbi angliai utazás hozományaként.


Hozzávalók:
30 dkg füstölt tőkehal
5+1 dl tej
1 kk őrölt szerecsendió virág, vagy szerecsendió
1 kk őrölt fehérbors
1 babérlevél
2+2 ek vaj
1 púpos ek liszt
só a hal sósságától függően néha kell, néha nem
60 dkg krumpli
2 nagy adag lesz belőle


Elkészítése:
A halat fél liter fűszeres tejben, kb. 8 perc alatt megfőzöm. A leszűrt fűszeres tejből, 2 ek vajból és a lisztből besamelt mártást készítek.
Amikor a hal már kezelhetővé hült, kicsit széttrancsírozom: azaz lehúzom a bőrét, kiveszem az esetleges szálkákat és falatkákra tördelem, (ha még nem esett volna magától szét).
A krumpliból a maradék tejjel és vajjal pürét készítek, és egy sütésálló tálban az összekevert halra és a besamelre teregetem.


Általában előző nap dobom össze, és amikor enni akarjuk, csak berakom a sütőbe 180 fok körül egy órára, amíg szép pirult lesz a teteje.




Elnézést kérek a képért, sajnos ez nem egy igazán szépen fotózható étel.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések