Chicken and leek pie / csirkés póréhagymás levelestésztás izé
Megint valami klasszikus angolos kaja. Egyrészt macerás kicsit, másrészt a bolti kinyújtott leveles tésztával elkészítve az összes többi főzőcske része egyszerű. És ha az embernek van hangulata a tészta cifrításával foglalkozni, esetleg egyszemélyes formácskákban kisütni, a végén még elegáns, de legalábbis jópofa dolog kis kisülhet. Így szimplán pedig szimplán finom...
Hozzávalók: 2 főre
2 kicsontozott csirke felsőcomb
1 szál vastagabb póréhagyma
2 ek olivaolaj vagy vaj
1 nagyobb szál répa
két marék borsó
3 lemezke szárított vargánya apróra tördelve
kis csokor kakukkfű (egyben, a főzés után kivéve)
1 kk só
örölt fehérbors
1 púpos kk liszt
1 bögre tej
+ bolti leveles / vajas / hájas tészta (vagy ugyanez házilag elkészítve)
Elkészítése:
Az olajon megpirítottam a felkockázott csirkehúst, majd mellé szórtam a felkarikázott zöldségeket, megfűszereztem,öntöttem volna alá egy dl bort, ha lett volna fehér itthon és pároltam egy kicsit, amikor kezdett odakapni, öntöttem alá egy kevés vizet. 15 perc párolás után megszórtam a liszttel, kevertem rajta egy keveset, felöntöttem tejjel, és kevergetem, amíg besűrűsödött. (Itt érdemes megkóstolni, hogy minden megpuhult-e nagyjából, és hogy a fűszerezés tetszik-e.) Ezután átraktam egy sütésálló tálba, lefedtem bolti leveles tésztával, megkentem tojással, és ment a sütőbe 220 fokon 30 percre.
Lehet extra körettel tálalni, de nekünk a bele főzött zöldség és a tészta elég volt.
Ui: a pie (pite) normál esetben azt jelenti, hogy a töltelék alatt és fölött is tészta van, ráadásul a tésztának az omlósabb (shortcrust) fajtából kellene készülnie. De ez a változat (csak leveles tészta és csak a tetejére) is ismert már, sőt, én csirkés változatban inkább ezzel szoktam összefutni. De azért majd egyszer felrakom a shortcrust receptjét is, úgyis tervezek egy guinness-es marhahúsosat készíteni valamikor.
Hozzávalók: 2 főre
2 kicsontozott csirke felsőcomb
1 szál vastagabb póréhagyma
2 ek olivaolaj vagy vaj
1 nagyobb szál répa
két marék borsó
3 lemezke szárított vargánya apróra tördelve
kis csokor kakukkfű (egyben, a főzés után kivéve)
1 kk só
örölt fehérbors
1 púpos kk liszt
1 bögre tej
+ bolti leveles / vajas / hájas tészta (vagy ugyanez házilag elkészítve)
Elkészítése:
Az olajon megpirítottam a felkockázott csirkehúst, majd mellé szórtam a felkarikázott zöldségeket, megfűszereztem,
Lehet extra körettel tálalni, de nekünk a bele főzött zöldség és a tészta elég volt.
Ui: a pie (pite) normál esetben azt jelenti, hogy a töltelék alatt és fölött is tészta van, ráadásul a tésztának az omlósabb (shortcrust) fajtából kellene készülnie. De ez a változat (csak leveles tészta és csak a tetejére) is ismert már, sőt, én csirkés változatban inkább ezzel szoktam összefutni. De azért majd egyszer felrakom a shortcrust receptjét is, úgyis tervezek egy guinness-es marhahúsosat készíteni valamikor.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése